Το Αγόρι Με Τη Βαλίτσα

Σήμερα παρακολουθήσαμε στο Καμπέρειο Θέατρο μια εξαιρετική παράσταση από το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ιωαννίνων με τίτλο: «Το αγόρι με τη βαλίτσα».

Πρόκειται για το ομώνυμο θεατρικό έργο που δημιούργησε ο Mike Kenny το 2004 και στη συνέχεια εκδόθηκε σε βιβλίο το 2016.

Ο Νάζ, το μικρό αγόρι του οποίου η ιστορία παρουσιάζεται, αναγκάζεται να φύγει από την πατρίδα του εξαιτίας του πολέμου, χωρίς τους γονείς του, με τελικό σταθμό του το Βερολίνο, όπου κατοικεί ήδη ο αδερφός του. Η μόνη του συντροφιά είναι μία βαλίτσα με κάποια αγαπημένα του αντικείμενα. Η βαλίτσα αυτή θα τον βοηθήσει σε αρκετές περιπέτειες που θα αντιμετωπίσει στο ταξίδι του. Έτσι, δικαιολογείται και ο τίτλος του βιβλίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στο βιβλίο δεν γίνεται καμία αναφορά στα εξωτερικά χαρακτηριστικά αλλά ούτε και στην ηλικία του πρωταγωνιστή. Ωστόσο, το κείμενο συνοδεύεται από εικόνες στις οποίες γίνεται ξεκάθαρο ότι πρόκειται για ένα αγόρι μικρής ηλικίας.

Παραλείπεται, επίσης, από την ιστορία οποιοδήποτε στοιχείο που να κάνει συγκεκριμένη την καταγωγή του παιδιού. Πιο συγκεκριμένα, δεν γίνεται καμία αναφορά στη χώρα καταγωγής, στη γλώσσα αλλά ούτε και στη θρησκεία του πρωταγωνιστή. Αναφέρεται όμως από την αρχή η πόλη που θέλει να φτάσει στο τέλος του ταξιδιού.

Στο ταξίδι αυτό δεν είναι μόνος. Και παρά τις συνεχείς ανατροπές, το τέλος της ιστορίας παρουσιάζει τον μικρό ήρωα στη χώρα που ζητούσε να πάει. Η καθημερινότητά του βέβαια δεν είναι τόσο εύκολη ούτε όπως την είχε φανταστεί… Επιθυμία του είναι να ξαναδεί τους γονείς του.

Τόσο οι πρωταγωνιστές της παράστασης, όσο και τα σκηνικά, η μουσική και ο φωτισμός, αλλά και ο ρυθμός που ήταν έντονος με συνεχείς εναλλαγές, μάς συνεπήραν και αυτό φάνηκε στη λήξη της παράστασης από τα χειροκροτήματα και τις φωνές ενθουσιασμού όλων των θεατών.

Τα μηνύματα δε, που εισπράξαμε από την παράσταση, πάρα πολλά και σημαντικά. Σχετίζονται άμεσα και με το φετινό μας eTwinning project που αφορά τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την εισβολή στην Κύπρο, «τη Θαλασσοφίλητή μας γη», και την κατοχή του βόρειου τμήματος του νησιού, που ανάγκασε χιλιάδες Κυπρίους να γίνουν πρόσφυγες και να ζήσουν το δράμα της προσφυγιάς και της απώλειας της πατρίδας τους.  

 


 







Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Έτοιμες οι Χριστουγεννιάτικες κάρτες μας

Εκδήλωση στο Γυμνάσιο Σταυρακίου για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία